Warto przeczytać

Silikonowa, papierowa czy stalowa forma do muffinek?

Muffinki to jedne z naszych ulubionych deserów. Nic dziwnego – są lekkie, smaczne, występują w wielu wersjach smakowych, mają idealny kształt. Zaletą tych ciast jest ich delikatność oraz wygląd. Nierzadko widzimy przygotowane z babeczek wielopiętrowe torty. To hit wesel i rodzinnych przyjęć. Dlatego, jeśli planujesz jakiekolwiek wypieki tego typu, zacznij od znalezienia idealnej formy. Do wyboru są silikonowe, papierowe oraz stalowe. Czym się charakteryzują? Które z nich warto wybrać?


Foremki aluminiowe i stalowe


To popularna kategoria produktów służących do wypiekania. Znajdziesz w niej nie tylko pojedyncze foremki na małe ciastka, ale też duże formy idealne do wypiekania np. bab wielkanocnych. Blachy są dostępne także w standardowym rozmiarze i prostokątnym kształcie. Te, które są przeznaczone do pieczenia babeczek mają charakterystyczne wgłębienia o różnych głębokościach i średnicach. W ten sposób można jednorazowo upiec od kilku do kilkunastu ciastek, zachowując je w idealnych proporcjach i powtarzalnych formach oraz kształtach.


Na pewno trzeba zwrócić uwagę na wytrzymałość tego typu form. Z powodzeniem będziesz korzystać z nich w kuchni wielokrotnie, w tworzeniu rozmaitych wypieków – nie tylko słodkich, ale też wytrawnych. Na pewno ograniczeniem może być to, że foremek aluminiowych nie należy myć w zmywarce. Blaszane naczynia są podatne na zarysowanie i wtedy nie powinny być już dłużej użytkowane. Trzeba zatem uważać z używaniem ostrych sztućców.


Modne i kolorowe foremki silikonowe


W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć foremek silikonowych, które w ostatnich latach cieszą się dużym zainteresowaniem cukierników amatorów. Nic dziwnego, posiadając takie akcesoria do robienia słodkich wypieków, można cieszyć się zarówno ich wyjątkowym smakiem i wyglądem, jak również estetyką podania.

Do największych zalet foremek silikonowych zaliczamy ich miękkość. Brak sztywnych i twardych elementów ułatwia przechowywanie akcesoriów, kiedy nie są użytkowane. Można z powodzeniem włożyć jedną foremkę w drugą i umieścić je w każdej szafce czy szufladzie. Mycie, podobnie jak przy formach aluminiowych i stalowych jest możliwe metodą ręczną. Trzeba też uważać na to, z jakiego silikonu wykonane są akcesoria. Zakupy rób w zaufanych sklepach, które oferują certyfikowane wyroby nadające się do kontaktu z żywnością, niepodatne na farbowanie czy niszczenie.


A może babeczki z foremek papierowych?


Jeżeli chcesz kupić foremki do babeczek, które będą ładne i tanie, to rozważ te wykonane z papieru. Na pewno zainteresuje Cię fakt, że są jednorazowe i łatwe w utylizacji, co pozwoli wygodnie pozbyć się ich po zrobieniu wypieków. To dobra opcja, gdy za każdym razem chcesz w inny sposób prezentować swoje słodkie wypieki i serwować je w nietuzinowej wersji. Zapewnią Ci to papierowe papilotki – monochromatyczne lub kolorowe, w kropki, kratę i inne wzorki.


Zarówno wypieki w foremkach papierowych i silikonowych nie wymagają smarowania ścianek tłuszczem, co czyni wypieki bardziej dietetycznymi.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.